LAN_SITELINKS_183
bullet Начало
bullet За стила на управление в Османската империя и днес
bullet Износът на български стоки за Сърбия, Черна гора,
bullet Студенти искат оставки
bullet „Данон” и „М тел” злоупотребяват с нас и децата ни
bullet ГАГАУЗИТЕ В БЕСАРАБИЯ
bullet Облеклото на гагаузите
bullet Българската политика към Бесарабия
bullet ПРЯКОРИТЕ - СИТУАЦИИ НА ВЪЗНИКВАНЕ
bullet Планът "Баязид-2"
bullet Странджа крие тайната на Бастет
bullet Под новото турско робство
bullet За проекта 'Родното'
bullet Условия за участие
bullet КАКВО ПРОГОНИ БРИТАНЦИТЕ ОТ ПАЗАРА НИ?
bullet Българското вино
bullet Гагаузите
bullet Десет причини да не допускаме ‘майстор’ в дома си
bullet Траките са Българи
bullet Малоазийските българи
bullet Авторско право
bullet Бурса, 19 години след “голямата екскурзия”
bullet История на България
bullet Форум
bullet On line ателие
bullet Връзки
bullet Добави сайт
bullet Връзка с нас
bullet Статии
bullet Атентатите от възродителния процес
bullet Манастира 'Св. ИЛИЯ' - 'Текето'
bullet 112 – най-после
bullet Ран: Уроци от чужбина*
bullet Новини

Десет причини да не допускаме ‘майстор’ в дома си
Десет причини да не допускаме ‘майстор’ в дома си

Осенила вие идеята за ремонт? Оформили сте си визия и сте изработили идеен проект? Нищо лошо, но май не знаете как да стане. А въпросите валят: къде, как, какво и най-вече кой ще го направи в определения бюджет.


Първа причина ‘Оценителят’: След безкрайни запитвания, прочетени обяви и отказани срещи, най–после сте открили заветния строителен гуру. И ето го, вади рулетка, молив и започва да смята на парче хартия. Напрегнат сте като пред разстрел и разстрелът не закъснява. На парчето хартия с криптографска точност са описани термини, понятни само за гуруто, а той безизразно ви съобщава:”Работя с материали на клиента, доставете си ги и започвам”. Като капак, за ‘довиждане’ гуруто ви съобщава цената на труда си и ви оставя с хартията и мрачни мисли откъде да набавите исканото и как да се вместите в бюджета. Започват първите семейни търкания.

Втора причина “Българският синдром”: След допълнителни разговори с гуруто сте разбрали значението на руните от скрижала и сте сътворили няколко семейни скандала. Желанието на съпругата ви да има свежа баня или кухня ви изнервя и вие я изпращате при майка й, или по–лошо – за да има мир, я снабдявате със средства и я оставяте сама да набави исканите материали. Тя взема нещата в свои ръце и започва безконечни обиколки по магазини и нови разговори с гуруто, който вместо да я посъветва как да спести време и пари, е на пиедестал от его и доволно потрива ръце как ще ви одере кожите.

Трета причина ‘Падението’: Ремонтът започва. А вие сте се превърнали в общи работници - занимание, което никой няма да ви плати. Къртите и сваляте тапети, подавате инструменти, жилището е строителна площадка, а скандалите със съседите - нещо нормално. Няма кьде да изхърляте отпадъците. За почивка правите кафета, сервирате обяди и контролирате качеството на работата, докато гуруто си уговаря нови ремонти по телефона. А вие, прескачайки го в коридора, отчаяно обяснявате в работата, че ви трябват още няколко дни.

Четвърта причина ‘Майсторлък’: След проявените завидни умения по алгебра на парчето хартия, установявате, че вашият гуру май е пропуснал часовете по геометрия. Нещо повече, работата му кара всички древни математици да се обръщат в гроба. Не сте си и помисляли да поискате документ за квалификация (с риск да бъде от съмнителен произход), да не говорим за кощунственото ‘членство в браншова организация’. И сте сгрешили. Повечето квалифицирани кадри отдавна са в чужбина. Да не говорим, че в България никой не издава ‘гаранция’ за извършените работи.

Пета причина ‘Проблясъци’: Ремонтът тече не по вашите очаквания. Според гуруто, забавянията от ‘технологична точка са нормални’ и това ви подтиква да поровите из интернет за полезна информация. Оопс, методите на работа и технологичната последователност май коренно се различават от това, което виждате. А и техниката на изпълнение е написана на пакета с материалите. Но нито ‘общият работник’, нито гуруто са ги прочели. Обаче вашето любопитство намръщва ‘богоизбрания’ и е удобен повод да претупа още повече ремонта.

Шеста причина ‘Застой’: Седнали сте върху обърната кофа в центъра на бомбардираната стая досущ като “Мислителят” на Роден и се питате с трябваше ли да се захващам с това, не можех ли и сам? Причината – за пореден път не сте на работа, а на вашето гуру му е ‘изникнало нещо спешно’. Кипите от гняв, но не можете да го изхвърлите, защото сте му предплатили. Най – лошото е, че вече знаете какво и как трябва да се направи.

Седма причина ‘Вижда му се края’: И му се виждат дефектите. Ремонтът е към края си, но дребни ‘нескопосаности’ ви дразнят. На настояването ви да бъдат отстранени компетентно отговоря: ‘Материалите са калпави, вече не произвеждат добри’ или ‘Такъв е моделът, ще свикнете с една раздвижена модна линия’. Идва ви да удушите гуруто, но отново се примирявате.

Осма причина ‘Качество’: Много сложна тема или иначе казано - “тера инкогнита”за болшинството от майсторите. БДС е приравнен на европейските стандарти EN, DIN и международния ISO. Къде ти обаче гуруто да разбира от качество и безопасност на материалите, инструкции за експлоатация или не дай си Боже – качество на собствения му труд.

Девета причина ‘Баш майсторът е на море’: С вашите пари. След него е останал потоп. Пръснати опаковки, прах и отпадъци. Почиствате и пълните контейнер след контейнер по тъмно, за да не ви санкционират общинските власти. Вместо самият майстор да е почистил и извозил отпадъците.

Десета причина ‘Скриването’: Вече сте горд ползвател на жилището и се появяват първите сериозни дефекти. Гуруто обаче е сменил телефонния номер на предплатената си карта и излязъл в нелегалност. Остава само и вие да започнете да ‘скривате’ козметично видимите проблеми, за да има мир и разбирателство в дома ви.

Месецът, през който стоически изтърпяхте ремонта, добихте квалифицирани познания, устояхте на всички несгоди ви научи, че един заинтересован човек би могъл да се квалифицира и сам с малко усилия; да потърси информация в специализираните списания, форуми и фирмените страници. И да гледа отвисоко към другите, чиито ремонт тепърва предстои.

И е време за заключение. Дали е мечта с идеята за промяна на интериора да се появи перфектният майстор, който сам да изготви проекта, да достави материалите, да организира демонтажа и да изхвърли отпадъците? Да направи качествен ремонт и да гарантира със собствения си подпис, че всичко е спазено? Не съм чувал да се е случвало скоро. В цивилизована Европа едно отклонение от показателите на стандартите може да предизвика тотален ремонт на вече ремонтираното за сметка на майстора/предприемача. Защото наред с изпълнителя, има независима комисия, която издава необходимата документация и сертификати,че ремонтът е протекъл по всички технологични показатели и жилището ви е годно за обитаване. А това е ангажимент на браншовата камара, която контролира всички дейности на своите членове. А нерегламентираните и ‘пишман’ майсторите са под ударите на законите за строителство и защита на потребителите. Макар и малко, у нас все пак има някои коректни монтажници и предприемачи. Въпрос на шанс е да ги намерите свободни. А за останалите – дерзайте и търсете човека.


Специално за списание „ИМОТ ДНЕС” вижте повече:

г-н Робърт Паскал – ”Динамик Солюшънс”

г-н Станимир Маринов - специалист "Стопанско управление"Препоръчваме ви още една интересна статия за отношението на банките към своите клиенти. Оказва се, че банките в България всъщност печелят от глоби за пресрочена вноска, а не от лихви.
Представяме на вашето внимание страхотна информация, подкрепена от над 50 коментара: 'Как станах заложник на Райфайзенбанк' вижте повече

 10.0 - 1 vote 
Рекламна агенция Танграм Печатница България Билбордове България Календари Имот днес xDepo

Здравей
Потребител:

Парола:

[ ]
Алманах Македония - 1000 стр.
almanah_baner.jpg

На този ден...
23-2-2006
Св. свещеномъченик Поликарп

Имоти от Варна
Посетете Порталът за имоти на Варна - Имот Днес.
Имоти от Варна и областа, статии и анализи на пазара на имоти във Варна.
Всички материали, графични знаци, аудио и видео файлове публикувани в сайта и/или части от тях са обект на авторското право в този смисъл са защитени от закона. Ползването им без изричното разрешение на екипа на Rodnoto.com е абсолютно забранено и се преследва от закона за авторското право и сродните му права. Сайтът е създаден от Танграм медия груп ЕООД
Сайтът се поддържа от Танграм медия груп ЕООД

imotdnes.jpg
{THEMEDISCLAIMER}