LAN_SITELINKS_183
bullet Начало
bullet За стила на управление в Османската империя и днес
bullet Износът на български стоки за Сърбия, Черна гора,
bullet Студенти искат оставки
bullet „Данон” и „М тел” злоупотребяват с нас и децата ни
bullet ГАГАУЗИТЕ В БЕСАРАБИЯ
bullet Облеклото на гагаузите
bullet Българската политика към Бесарабия
bullet ПРЯКОРИТЕ - СИТУАЦИИ НА ВЪЗНИКВАНЕ
bullet Планът "Баязид-2"
bullet Странджа крие тайната на Бастет
bullet Под новото турско робство
bullet За проекта 'Родното'
bullet Условия за участие
bullet КАКВО ПРОГОНИ БРИТАНЦИТЕ ОТ ПАЗАРА НИ?
bullet Българското вино
bullet Гагаузите
bullet Десет причини да не допускаме ‘майстор’ в дома си
bullet Траките са Българи
bullet Малоазийските българи
bullet Авторско право
bullet Бурса, 19 години след “голямата екскурзия”
bullet История на България
bullet Форум
bullet On line ателие
bullet Връзки
bullet Добави сайт
bullet Връзка с нас
bullet Статии
bullet Атентатите от възродителния процес
bullet Манастира 'Св. ИЛИЯ' - 'Текето'
bullet 112 – най-после
bullet Ран: Уроци от чужбина*
bullet Новини

За стила на управление в Османската империя и днес
За стила на управление в Османската империя и днес
Източник: Сайта на Софийска Търговско Промишлена Камара

По повод на събитията в нашата икономика в т.ч. на сполетялата ни криза, получихме материал от г-н Никола Ников, наш редовен читател от гр. Русе. В него той засяга въпроса за грижовното отношение на турската администрация, от времето на османската империя, към развитието на производството в т.ч. на територията на България. По друг повод сме писали за ползите на големия пазар на империята за българските предприемачи от онова време и за това какво става след Освобождението - малък пазар, мита за износа за Турция, високи данъци, които да покрията разходитеза издръжка на младата държава и т.н. , което екарало мнозина след освобождението да съжаляват за него - виж статията С Дряново на борда на България Ер. В интерес на истината трябва да се изясни един исторически въпрос - Добри Желязков, койтокакто се вижда от материала е подпомогнат от Османската империя и става основен доставчик за османската армия, изчезва безследно и се говори, че това става в Анадола, където е трбвало да построи и управлява нова фабрика. Каква е истината по този въпрос? Справедлива ли е била Османската империя към него?


За стила на управление на Османската империя и днес

 
Петдесет години след създаването на Третата Българска Държава, Турция се отказва от своя архив. Бащата на съвременната Турска държава, Кемал Ататюрк, продава на шведска фирма като стара хартия целия Архивна Отоманската империя. Фирмата гоизпраща за претопяване в гара Белово, България.Архивът не е претопен, а откупен и запазен от Българската държава. Това дело на тогавашната администрация заслужава похвала. Освен това дълго време след възстановяването на Българската държава в нея действат редица Отомански закони: Отоманският углавен кодекс – до 1896г., Отоманският Граждански закон – до 1893г., Отоманският търговски закон – до 1898 г. Някъде в тези архиви са намерени записките на турския министър на финансите, за

 първите опити на Добри Желязков от Сливен да изработи сукно и за отличието, дадено му от султана.


„Преди известно време бяха водени преговори с воеводата на Сливенската околия Мехмед бей по въпроса за изработването на сукно в Сливен, гдето се приготвя аба за редовната царска войска. Тоя път поменатият началник ни съобщава, че ни изпраща един пастал сукно, приготвено от местна вълна, и друг пастал, приготвен от вълна, доставена от Испания, като същевременно ни изпраща и записка за разноските по направията на тия два вида сукно. Понеже произвеждането на сукно за тия места е нещо ново, което не се знае от никого, и е необходимо да се набавят и инсталират нужните за целта машини и инструменти, естествено е, че цената му ще бъде малко по-скъпа; обаче с божията воля занапред, след като бъдат построени всички прибори, според съобщението на поменатия началник е обещано сукното да се произвежда на по-евтина цена. Обаче, макар сукното, което се произвежда сега, да е по-скъпо с по един-два гроша от чуждестранното, естествено е, че ползата от цената и прочие ще бъде много по-голяма, понеже парите остават в държавата. Тъй като произведеното парче сукно от местна вълна е по-меко, ако се получи съгласието на Негово Величество падишаха, ще се издейства разрешението му да се покани в Цариград лицето Добри Желязков, рая от същата околия, който е произвел тия два вида сукно, за да се обмисли тоя въпрос всестранно. Понеже произвеждането на сукно е едно от височайшите желания на падишаха, то Негово Величество е останал твърде доволен, загдето са се намерили способни раи в царството да произвеждат такова сукно, и е заповядал държавата да обърне по-голямо внимание на тоя въпрос. В случай че горепоменатият се погрижи да произвежда още по-хубаво сукно, ще бъде удостоен с благоволението на падишаха. А засега съгласно с издаденото царско ираде той се освобождава от специалния военен данък и други налози и даждия. Повикани бяха в Цариград поменатите Мехмед бей и Добри Желязков. И тоя път те донесоха два пастала сукно, които също се показаха на падишаха. Според съобщението от страна на Негово Височество военния министър производството на сукно е един занаят, който трябва да се подобри и засили. Ето защо поменатият началник и казаният рая заедно с двата вида сукно се изпратиха от военния министър във Високата порта, гдето се одобриха посочените образци. Според твърдението на същите при по-голямо старание би могло да се произведе още по-евтино и по-добро сукно, според както се вижда от представените образци. Ето защо изпращат Ви се поменатите началник и рая заедно с образците, писмото и записката за разхода, за да се провери и се направи потребното за бързо разрешение, след което да се донесе всестранно, за да се издейства повторно нужното ираде от страна на Негово Величество султана. 28 шабан 1251г. [ 19 дек. 1835г. ]".

 

Като извод г-н Ников заключава: "Познавайки перипетиите, през които преминава съвременният български предприемач, за да реализира на практика някоя технологична новост, може само да възкликнем: „Времена!.. Нрави!..." . С голямо прискърбие констатираме, че ние, с тези наши държавници, събрани „от кол и въже",дори не сме достигналиедна десета от нивото на нейния политически стил на управление!".
Рекламна агенция Танграм Печатница България Билбордове България Календари Имот днес xDepo

Здравей
Потребител:

Парола:

[ ]
Алманах Македония - 1000 стр.
almanah_baner.jpg

На този ден...
17-4-2006
* ВЕЛИКИ ПОНЕДЕЛНИК

Имоти от Варна
Посетете Порталът за имоти на Варна - Имот Днес.
Имоти от Варна и областа, статии и анализи на пазара на имоти във Варна.
Всички материали, графични знаци, аудио и видео файлове публикувани в сайта и/или части от тях са обект на авторското право в този смисъл са защитени от закона. Ползването им без изричното разрешение на екипа на Rodnoto.com е абсолютно забранено и се преследва от закона за авторското право и сродните му права. Сайтът е създаден от Танграм медия груп ЕООД
Сайтът се поддържа от Танграм медия груп ЕООД

imotdnes.jpg
{THEMEDISCLAIMER}